Nyheter og historier fra felt

2017 er historie. La oss vise enda mer medmenneskelighet i 2018!

Solen går straks ned over 2017 og når den kommer opp igjen er vi inne i et nytt år, med blanke ark og nye muligheter.

Av generalsekretær Trude Jacobsen.

Det ble på ingen måte lettere å være på flukt i 2017. Over 65 millioner mennesker er tvunget til å forlate sine hjem på grunn av krig og konflikter. Dette er faktisk flere mennesker på flukt enn under andre verdenskrig. Til Hellas, der Dråpen i Havet fortsatt jobber, har det kommet ca 30.000 mennesker i 2017. Mer enn 40% av disse kommer fra krigsherjede Syria. Enda flere har blitt stoppet i forsøket på å nå de greske øyene.

Når man ser tallene isolert sett er det lett å tro at behovet for beskyttelse har avtatt. Totalt kom 170.000 mennesker sjøveien til Europa i 2017 og ”bare” litt over 3.000 er savnet eller omkommet på havet. Mange av disse var små barn. Man må tilbake til før 2014 for å finne lavere tall av flyktninger til Europa. Det er lett å villedes til å tro at dette skyldes at behovet for beskyttelse ikke lenger er der. Europa har funnet effektive måter for å hindre at de kommer hit. Det er enorme pengesummer involvert for holde flyktninger tilbake i Libya og i Tyrkia. Behovet for beskyttelse er imidlertid fortsatt like stort. Det samme er håpet om et verdig liv.

For Dråpen i Havet har 2017 vært året der vi har gjort mer av det vi er gode på, og fokusert på å forbedre oss der vi kan. Vi jobber ved utgangen av 2017 på færre steder i Hellas enn vi gjorde i begynnelsen av året, men ansvaret og oppgavene de stedene vi jobber, er større enn noensinne. Et eksempel er i Skaramangas, fastlands-Hellas største flyktningleir. Stadig flere organisasjoner og grupper trekker seg ut, samtidig som vi får flere oppgaver.

 

                

 

Dråpen i Havets feltarbeidere, som kommer fra 59 ulike land, har lagt ned 35.000 ulønnede arbeidsdager i greske flyktningleirer i 2017! Vi er enormt takknemlige for deres bidrag! Våre frivillige gir oss hele tiden feedback på hva som er bra og hva som kan bli bedre. Disse tilbakemeldingene er gull verdt.

Vi har videreført konseptet DropShop, som fokuserer på distribusjon med verdighet, og har gjennom dette konseptet distribuert over 100.000 klesplagg og sko i 2017. Vi har hatt ca 8.000 mødre og barn på besøk i vårt mor/barn senter, og totalt har vi hatt over 12.000 deltakere på vår engelsk- og tyskundervisning. Det har også blitt produsert mye fint i systua vår. 3900 meter med stoff har gått med der de siste halvåret.

 

               

 

Med vår lille, men hardtarbeidende administrasjon, har vi koordinert ca 2.000 frivillige til Hellas dette året. Det er lett å glemme innsatsen som legges ned her hjemme, men de som engasjerer seg administrativt gjør det virkelig helhjertet og har for lenge siden glemt hva normale arbeidstider er. Det er inspirerende å være en del av et team som så til de grader brenner for jobben vi gjør.

Selv om det er svært vanskelig for mennesker på flukt, har det også vært flere gledesstunder i 2017. Nå i jula var jeg på besøk hos en syrisk familie som jeg første gang møtte på Drop In senteret i Athen under åpningen i begynnelsen av mai. Familiens yngste ble født i Athen, med en av de flotte dråpene som fødselshjelper. Nå bor familien i Kristiansand og er godt i gang med å lære seg norsk.

Tidligere i høst kunne vi være med da vår flotte syriske dråpe og frivillig fra Chios, Abeer, ble gjenforent med sine fire døtre etter nesten 2 års adskillelse. Et magisk øyeblikk for familien og mange fremmøtte dråper og venner. Et annet magisk øyeblikk var å se lille Bahez, som ble sterkt brannskadet i flyktningleiren Moria, igjen kunne løpe rundt og leke, slik små gutter skal.

 

Endelig sammen igjen! Photo: TV2

Vi er stolte av det vi har fått til i 2017, og ikke minst ringvirkningene Dråpen i Havet har fått ved at folk fortsetter å engasjere seg. Likevel ønsker vi jo aller mest at vår innsats ikke lenger skal måtte være nødvendig. Vi ønsker at 2018 blir året der mennesker på flukt til Europa skal bli tatt i mot på en god måte, og raskt få en mulighet til å leve sine liv i verdighet og oppdra sine barn i trygghet.

Inntil dette blir en realitet må vi fortsette å vise verden hva som skjer. Vi har ikke lov til å glemme. Vi har ikke lov til å la bildene av lidende barn bli hverdagslige og dagligdagse. Vi trenger din hjelp til å fortelle verden at dette ikke er greit. Vi trenger dere som frivillige i felt også i tiden som kommer. Vi trenger dere som støttespillere her hjemme. Sammen har vi fått til mye og sammen skal vi fortsette å gjøre det vi kan.

 

Sofia, en av dråpene fra Portugal som har bidratt med oss flere ganger i 2017.

Sammen blir alle DRÅPENE til et helt HAV!

Velkommen 2018 og vi ønsker dere alle et riktig godt nytt år!

 

Post a comment