Nyheter og historier fra felt

Verdighet i praksis – Drop-markedet feirer et år

“Jeg husker godt smilene i ansiktene til menneskene som var i butikken. Å få besøke en butikk med et ganske så stort utvalg av klær, med prøverom, bakgrunnsmusikk og vennlige mennesker som ventet på å hjelpe deg, det var mer enn de kunne håpe på. Jeg forstod da at dette konseptet var så mye mer enn en rettferdig og verdig distribusjon, vi forandret atmosfæren i flyktningleiren og markedet ble et sosialt knutepunkt.”- Bart Driessen, Feltkoordinator i Nord Hellas.

Tekst: Vibeke Hoem

For akkurat et år siden åpnet Drop-markedet i Nea Kavala i Nord-Hellas. Fra den dagen, har 2.833.400 “dråper” blitt brukt på 90.468 klær og andre nødvendige artikler av 1.765 familier i løpet av 208 åpningsdager. Undertøy og sokker er de mest populære produktene.

Bart Driessen, som også refereres til som ”hjernen bak The Drop-appen”, forklarer hvordan det hele startet: ”Ideen med markedet startet med en diskusjon om å organisere en distribuering av klær på den beste mulige måten. Det vil si på en verdig måte, uten mennesker som står i kø. Det å garantere at det er nok til alle og enda viktigere; at alle har noe å velge i. Resultatet var et marked hvor beboerne i flyktningleiren Nea Kavala kunne ‘kjøpe’ klær med ’dråper’, en fiktiv valuta som vi benytter her.”

 

The Drop-appen utvikles

I ukene før åpningen av markedet tenkte de frivillige på mange ting, forteller Bart: “Hvor mange ’dråper’ de skulle gi ut, hva prisene skulle være, hvor mange av hvert produkt kom de til å trenge, hvordan de skulle ha oversikt over dråpene som ble brukt, hvordan organisere selve varehuset og mye mer”. Bart Driessen og hans venn Maarten Hunink, som var i Nea Kavala før ham, startet med å diskutere hvordan de kunne lage en oversikt over ”dråpene” som ble brukt. Og med det, var utviklingen av drop-valutaen og The Drop-appen i gang.

I utviklingen av The Drop-appen innførte de et QR-system til boksene med klær og artikler. Dette systemet gir en oversikt over alle klærne de har på lager, hvor de er plassert og hvor mange de har av hvert produkt. Dette systemet gjorde det også enklere for de frivillige som arbeidet i flyktningleiren. Les mer om The Drop-appen her.

 

      

 

 

Tillitsbygging med beboerne

I det daglige er rollen som frivillig i arbeidet med Drop-markedet helt vesentlig. Da jeg spør Bart om hvilken rolle de frivillige har i dette arbeidet, vektlegger han at mange frivillige starter deres karriere her i markedet. ”Det er en fin plass å starte”, sier han, ”fordi du er i et større team og det er alltid mennesker der som kan hjelpe deg. Og det er samtidig en fin måte å møte beboerne på. Vi har et innsjekkingsområde, hvor vi kan sjekke avtaler og et utsjekkingsområde hvor vi holder oversikt over hva mennesker har valgt, samt at vi har noen mennesker på gulvet til å assistere beboerne som besøker butikken”. Beboerne i flyktningleiren arbeider side om side med de frivillige, noe som gir dem noe nyttig å gjøre mens de venter og håper på at det dukker opp et land som kan ta i mot dem. For å sikre en god organisering har de en markedskoordinator, som er en langtidsfrivillig. Denne personen arbeider tett med lagerkoordinatoren for å påse at alt av nye vareleveranser kommer inn.

 

 

 

”På et år har Drop-markedet blitt mye mer enn en rettferdig og verdig distribusjon”, sier Bart. ”For meg er det fantastisk å se hvordan markedet har blitt et av varemerkene til Dråpen i Havet og det av en spesiell årsak. Jeg ser at vi har opparbeidet oss tillit hos beboerne.” I fremtiden er Bart sikker på en ting: ”Vi er avhengig av donasjoner for å fortsette arbeidet med markedet. Mye kommer direkte til oss, men en god del kommer også gjennom Help Refugees, som er et knutepunkt for donering av klær som skal distribueres blant alle organisasjoner i Nord-Hellas.

 

Ønsker du å støtte Dråpen i Havet? Les mer om hvordan du kan bidra her.

 

Fremtidsplaner

Driessen og Hunink har inspirert andre team på Khios (da Dråpen i Havet fortsatt var der) og Skaramangas til å gjøre lignende prosjekt i mindre skala. I løpet av juni og august 2017 åpnet begge markedene. Les mer om åpningen i Skaramangas her. Andre organisasjoner som arbeider med flyktningbistand har også besøkt dem for å se hvordan de har etablert markedet og utviklet The Drop-appen.

 

         

 

For noen uker siden deltok Bart på Techfugees-konferansen for å snakke om fremtiden for The Drop-appen. Og når jeg spør om fremtidsplaner for The Drop-appen svarer han, ”Så lenge Drops som valuta fungerer i flyktningleirer bør vi holde disse markedene åpne. Den største forbedringen for meg personlig ville være hvis flere andre organisasjoner startet med lignende prosjekter. Da ville jeg virkelig likt å motivere de til å benytte vår kunnskap og våre verktøy.”

 

Og dersom du ønsker å oppleve Drop markedet selv eller lære mer om deres innovasjoner, er du hjertelig velkommen til å ta turen over for et besøk, avslutter Bart.

Post a comment