Nyheter og historier fra felt

Hjelp oss å hjelpe!

Mor og barn i fokus i flyktningeleirene, en statusrapport fra Skaramagas

Et stort antall flyktninger fra Syria, Afghanistan og Irak kom seg i land på de greske øyer i fjor vår. Mange av flyktningene var mødre med barn. For et år siden var det svært få av flyktningene som forestilte seg at de ett år senere fremdeles skulle befinne seg i Hellas. “Dråpen i Havet” ønsker å etablere ulike tilbud til mor og barn og trenger økonomisk hjelp for å kunne videreføre arbeidet.

Dagens situasjon
Rundt 60000 flyktninger er akkurat nå strandet i Hellas og kommer seg ingen steder. Ingen vil ha dem. Grensene videre til Europa er stengt. De er dermed plassert i mer eller mindre midlertidige flyktningeleirer.

Arbeidsoppgavene til de humanitære organisasjonene har endret seg betraktelig. Fra å ha fokus på livredding og førstehjelp for mennesker på flukt, er det nå blitt et skrikende behov for å organisere og utstyre de ulike flyktningeleirene rundt om i Hellas.

Skaramagas Flyktningeleir
I Skaramagas flyktningeleir utenfor Athen er det rundt 3500 beboere. De som har de beste boforholdene bor i brakker. Noen av brakkene har elektrisitet og vann. Andre bor i telt og mangler det aller nødvendigste. I disse flyktningeleirene sitter folk i det uvisse og venter. De venter på et liv de ikke vet hva vil inneholde. Livet i leirene preges raskt av håpløshet og mismot.

skjermbilde-2016-09-16-kl-16-49-55

På 7 til 12 kvm bor familier på opptil 10 personer. Årstidene gjør at flyktningene i leirene får ekstra utfordringer. Vinteren nærmer seg og med den kommer det kaldere vær og regn.

Mødre og barn

For å ta spesielt vare på mødre og barn, har ”Dråpen i Havet” fått installert og utstyrt en ”mor og barn”-enhet. En såkalt isobox. Her er det bare kvinner og deres barn, samt tenåringsjenter som får slippe inn.

thumbnail_14397425_10154347302270944_814149294_n

Aktiviteter som kan skape et pusterom

”Mor og barn”-enheten har ulike aktiviteter som bidrar til håp og trivsel. Ideen med tilbudet er at mødre og barna deres skal få et sted der de kan være i fred fra stresset i leiren og få et friminutt fra alle bekymringer. Kvinner kan treffe andre kvinner. Mødrene kan få fred og ro til å amme og få hjelp til å bade babyer. De kan få ekstra påfyll av bleier og melk, bind og andre nødvendigheter. Det legges til rette for ulike aktiviteter som å lære engelsk, kreative aktiviteter, dansekurs, sport og temaer innenfor skjønnhet og velvære. Aktiviteter som kan få deltagerne til å glemme hverdagen utenfor veggene til isoboxen en liten stund.

14303838_910592639082707_2042844838_o

For mange av disse kvinnene og barna deres har flukten de har vært igjennom gitt dem opplevelser som har endret livene deres. Opplevelser som har gitt dem ydmykelse, nedverdigelse og stor usikkerhet. Disse opplevelsene gjentar seg i leirene. Spørsmålet mange av kvinnene stiller seg er ”Hva skal det bli av oss?”

Det er et tort behov for økonomisk bistand

Behovet for ”Mor og barn”-enheten i Skaramagas flyktningeleir har vist seg å være stort. Etterspørselen er større enn det dette tilbudet klarer å dekke i dag.

Dråpen i Havet ønsker å etablere flere ”Mor og barn”–enheter. Å etablere et slikt tilbud i en flyktningeleir har en prislapp på ca 10.000 euro per isobox. Isoboxen i Skaramagas ble donert av et amerikansk firma.

Foto Irene Martin

Bidrag kan gis direkte til vår konto:
NO3015036754327/konto: 1503 67 54327
Merk gjerne med: isobox til kvinner og barn i Hellas.

Tekst Elisabeth Pedersen Guerry Foto Elisabeth Pedersen Guerry, Irene Martin og Cecilie Bråten

Post a comment