Nyheter og historier fra felt

Det er nå vi trenger dere!

Dråpen i Havet trenger flere frivillige. Er du en av våre nye frivillige? Meld deg nå! Det er nå flyktningene trenger deg, sier Dråpen i Havets koordinatorer på Chios, Janne Hegna og Ina Søhus.

Registrer deg som frivillig her: http://www.drapenihavet.no/no/bli-frivillig/

Hverdagslivet i flyktningeleiren Souda.

Sola steiker. Det er ikke en sky på himmelen. Turister i feriemodus nyter kald drikke i skyggen eller later seg på stranda. Ikke langt unna finnes det en grimmere virkelighet. Janne Hegna og Ina Søhus og seks andre «dråper» sørger for at det blir servert lunsj til omtrent 1100 flyktninger i den største leiren, Souda. Køen av sultne mennesker tas unna i imponerende tempo. Baskerne i Zaporeak Kitchen har laget et måltid som faller i smak også denne dagen. Litt krangling om plassen i køen er det, men mer latter og smil. Alle her kjenner til alvoret som preger situasjonen for flyktningene som i stor grad befinner seg i en fastlåst situasjon på denne lille ferieøya. Men det ligger en slags felles interesse i å gjøre hverdagen så bra som mulig.

Hva kan en frivillig i Dråpen i Havet bidra med?

-Medmenneskelighet er nøkkelordet, sier Janne Hegna. Hun er for veteran å regne i Dråpen-sammenheng. I stort sett hele 2016 har hun jobbet lange dager for å organisere de frivillige, fikse ting, finne løsninger på akutte utfordringer og selvfølgelig ta i et tak selv i de oppgavene dråpene har.

-Jeg kunne sikkert jobba døgnet rundt med praktiske utfordringer, sittet i diskusjoner med lokale myndigheter og andre hjelpeorganisasjoner, men jeg har tatt et valg om å fokusere på enkeltmenneskene. Det er det som er dråpenes styrke. Vi er medmennesker. Vi er tett på flyktningene hele tiden. Vi ser skjebnene og vi gir omsorg og trøst, sier hun.

Dråpen i havets koordinatorer på Chios, Janne Hegna og Ina Søhus.

Personlig engasjement 

Ina Søhus er den andre koordinatoren. Med kortere fartstid, men med like mye energi. Koordinatorene er navet i Dråpen i havets organisasjon. Det er de som holder i trådene slik at de frivilliges innsats brukes på en best mulig måte.

I disse dager rundes et antall på 2000 frivillige sammenlagt på de ulike destinasjonene der det har vært «dråper» i aktivitet. De fleste i korte perioder, men noen også i lengre og mer og mer vanlig: de kommer tilbake. Har du vært en «dråpe» en gang, er det nesten en naturlov at du planlegger neste tur allerede før du reiser hjem. Også Ina gjorde det. Veien fra «vanlig» frivillig til koordinator med større oppgaver var kort.

-Jeg var nok ikke helt forberedt på hva jeg ville møte, forteller Ina. Jeg hadde jobbet med flyktninger i Norge, og trodde jeg visste hva jeg gikk til. Men dette er noe annet. Det er en veldig direkte måte å møte menneskene på. Her handler det om hele tiden å ta raske beslutninger og finne løsninger på utfordringer som dukker opp, sier hun.

Fokusområder for Dråpen i Havet i dag

Man kan egentlig snakke om to faser i Dråpen i havets eksistens. Tida før og etter at EU og Tyrkia underskrev sin avtale i slutten av mars. I den første perioden handlet det mye om å berge båtflyktninger som kom i skrøpelige farkoster. Men den 20 mars endret alt seg. Avtalen førte til at grensene ble hermetisk lukket. Tyrkias ansvar for å hente tilbake flyktninger fra Hellas er knapt nok verdt papiret det er skrevet på. Dermed sitter nesten 60.000 flyktninger fast i Hellas. Svært mange under helt umenneskelige forhold.

-Her på Chios ser vi resultatet av storpolitikken. Det er en skam. Og det verste med det hele er at ingen forteller denne historien. Rundt oss går verden videre som om ingenting har skjedd. Dette gjør meg rasende, men hva kan vi gjøre? Svaret er at vi må fortsette å gjøre det vi gjør akkurat nå, sier Janne.

Skjermdump fra NRK Ytring

Skjermdump fra NRK Ytring

Klikk på lenken og les kronikken “Nordmenn stiller opp når det trengs” publisert hos NRK Ytring 17. september 2016

NRK Ytring. “Da flyktninger og asylsøkere strømmet til landet i fjor, bidro én av tre nordmenn med hjelp og frivillig arbeid”.

Den daglige innsatsen for frivillige akkurat nå

Jobben som gjøres nå, skjer stort sett i leirene. Mange av dem overfylte og preget av håpløse sanitære forhold. De to leirene i nærheten av Chios bysentrum er, til tross for store mangler, noen av de bedre i Hellas, hvis man kan bruke et slikt begrep. Likevel. det er fortsatt sommer i Hellas. Snart kommer vinteren, og da faller temperaturen ned mot null og det blir regn og mye vind. Janne og Ina vet at da blir situasjonen for flyktningene tøffere. Mye tøffere.

-Nettopp derfor er det så viktig at vi har tilgang på nye frivillige og selvfølgelig også donasjoner til den jobben vi gjør. Vårt håp er at så mange som mulig kan bidra til å gjøre hverdagen litt bedre for disse menneskene. Så hvis du har tenkt tanken om å bidra, ikke tenk mer nå. Bare gjør det. Det kommer til å bli en av de viktigste beslutningene du har tatt noen gang, sier de to.

Stein Syrstad – Frivillig på oppdrag i Chios 

 

 

 

Post a comment