Nyheter og historier fra felt

Soudas Talenter

For innbyggerne i Souda Camp på Chios, ligner hver dag på den neste. Tre ganger om dagen stiller de seg i kø for å få mat. Etter frokost spiller noen sjakk, noen går for å fiske med utstyr de låner av Dråpen i Havet, noen deler personlige historier med frivillige, og noen sitter i teltene sine og grubler mens de stirrer ut over havet mot Tyrkia.
(Skrevet av Sarah Unsworth)

For å bryte monotonien, og gi næring til de få spirene av samfunn som vokser her, organiserte Dråpen i Havet tidenes første Soudas Talenter.

Konferansier var BKD, en gatesmart kurdisk tenåring med feilfri amerikansk aksent han hadde plukket opp fra kabel-TV. Han presenterte deltakerne på et PA-anlegg lånt fra en av Dråpen i Havets støttespillere i lokalsamfunnet, og sto på en scene nevenyttige dråper og leirbeboere hadde satt sammen av paller. Bakteppe var et spraymalt banner laget av en av flyktningene der det sto Souda Got Tal..

IMG_5894

Jihad viser hvordan man lager en salat til seksten personer på to minutter

Dommerpanelet besto av representanter for de største nasjonene i leiren, sammen med en gresk kommunalarbeider, og en heldig Dråpe (meg!), som ikke kunne brukes til mye annet takket være en brukket fot.

Første deltager som ble ropt opp på scenen av BKD var hans egen bror, Jihad, som viste frem sine talenter som kokk. På mindre enn to minutter lagde han en salat til ikke mindre enn seksten personer. Dommerne smak-testet salaten og ga sine poeng før neste deltager entret scenen, en street-danser fra Syria som imponerte med sin akrobatikk.

Dette ble etterfulgt av en triksekonge fra Algerie som begeistret publikum med fotball-balansering av klasse. Så fulgte en emosjonsfylt tradisjonell syrisk sang, som brakte den ellers høylytte folkemengden til stillhet. Som igjen ble etterfulgt av breakdance, rapping, og så breakdance igjen.

I alt opptrådte seksten artister (hvorav mange meldte seg på der og da, når ånden kom over dem!) Utført på arabisk, kurdisk, persisk, urdu og engelsk foran et publikum på 400. Alle slags talenter deltok, inkludert tegning, poesi, tradisjonell og moderne dans, Bollywoodsang og gitarspill.

Barn satt på tepper i den varme vårsolen. En av leirens minste beboerne ga sin egen tolkning av breakdance som gjorde ham til en publikumsfavoritt. Lenger bak samlet voksne seg rundt store industrielle piknikbord, familier og grupper av unge menn i fellesskap med lokale aktivister og frivillige fra mange av organisasjonene som arbeider på Chios.

IMG_5905

400 mennesker møtte opp for å se Soudas Talenter

Etter to timer med opptredener, da det ble lunsjtid og bilene med mat begynte å komme, gikk arrangementet mot sin avslutning. Resultatet ble talt opp av dommere, og vinneren, Samou fra Algerie, ble annonsert. Han ble tildelt 50 Euro for førsteplassen og hans ballade om mødre. Andreplassen ble delt mellom breakdanseren Shukri fra Sudan og Yousef fra Syria, som sang om utfordringene ved å være flyktning. De fikk 30 Euro hver i premie.

Til tross for å ha vært litt upolert, var arrangementet en enorm suksess, og beboerne i Souda var i strålende humør resten av dagen. Pallene som ble benyttet for scenen ble donert til kommunen, som vil bruke dem til å heve telt opp fra bakken, noe som gir en viss beskyttelse mot regnvann og kulde.

Suksessen skyldes mye hardt arbeid av et stort team av dråper organisert av koordinatorene, Isabel og Elisha som har ledet forhandlinger med kommunen, og bygget gode relasjoner med andre organisasjoner som arbeider på øya. På litt over en uke har dråpene bygget en scene, skaffet et PA-anlegg, fikset et bakteppe, ordnet et poengsystem, sørget for line-up, skaffet konferansier, rekruttert et mangfoldig og rettferdig dommerpanel, sørget for sitteplasser og tepper, delt ut flyers, og skaffet premier og t-skjorter til deltakerne.

Arrangementet var en organisatorisk suksess for Dråpen i Havet, men aller viktigst var at arrangementet fungerte som en sårt tiltrengt distraksjon for beboere. Det var et pauserom fra vanskene ved livet i en flyktningleir, og den tilsynelatende endeløse ventetiden for asylsøknader og asylintervjuer som venter beboerne før de kan reise videre i Europa.

Post a comment