Nyheter og historier fra felt

Jobbe frivillig i Nea Kavala?

I starten av 2018, bestod flyktningleiren Nea Kavala i Nord-Hellas av rundt 300 flyktninger og ytterligere 100 mennesker som bor I FN-boliger i det lokale området. Vi drev et vaskeri, distribuerte mat ukentlig og en jevnlig gratis butikk hvor folk kunne få tak i klær og toalettartikler. Vi drev et treverksted hvor folk kunne bygge eller reparere ting som de har i containerne, eller hvis de ønsket å hjelpe naboene sine og lære seg nye ferdigheter. Vi hadde også et sykkelutlån som var veldig populært hos kvinner og menn som ønsket friheten til å utforske den lokale byen.

Av: Milli Cockcroft, Recruitment Coordinator, Hellas Oversatt av: Hanne Buller, HR- og informasjonsassistent

Våre frivillige jobbet utrolig hardt for å hjelpe hver eneste beboer, alt fra å hjelpe et barn med å velge ut et nytt yndlingsleketøy i Drop Shopen, til å lære en tenåring å fikse et flatt dekk. Aktivitetene gikk bra og Dråpen I Havet var en integrert del av samfunnet i leiren. Vi var veldig fornøyde med å være tilstede og de var glade for at vi var der.

Dette er fortsatt sant. Vi gjør fortsatt alle disse aktivitetene, og vi er så takknemlige for muligheten til å kunne fortsette. Unntaket nå er at leiren har mer enn 1000 innbyggere, med ytterligere 300 i det lokale området, og vi må tilpasse oss disse forholdene. Noen ganger har vi ikke nok frivillige til å drifte alle aktivitetene og tjenestene vi tilbyr, som er her hvor du kommer inn.

Situasjonen for flyktninger i Nord-Hellas blir ikke presentert i nyhetsbildet på samme måte som øyene, men det er like utfordrende for de individene som bor der og for organisasjoner som er avhengige av frivillige for fortsatt drift av organisasjonen. Mange av de som ankommer Nea Kavala kommer fra de overfylte øyene, og deres nye hjem er en container, telt, eller eksponert slette i enten glovarme sommerdager eller iskalde vintre.

Nea Kavala, Mars 2019

Endringer i asylsøkerprosessen har resultert i at mange må vente mellom 2-5 år før de får deres første av to intervjuer, noe som betyr at de befinner seg i et limbo hvor de hverken har offisiell status eller mulighet til å skaffe seg jobb. De befinner seg i en situasjon hvor de må innfinne seg med å bo flere år i en leir med liten kontroll over eget liv, noe som er en svært vanskelig omstilling.

Dråpen i Havet jobber med ledelsen i leiren og andre ikke-statlige organisasjoner for å prøve og gjøre livet deres litt mer utholdelig. Vi ønsker å gi menneskene i leiren en grunn til å stå opp om morgenen, lære de nye ferdigheter og ha det gøy, og redusere stress relatert til å kjøpe mat, klær og toalettartikler til familien sin på et stramt budsjett. For å klare dette, trenger vi din hjelp.

Det er en misoppfatning blant førstegangs-frivillige at du trenger en grad i utviklingsstudier eller mange års erfaring for å være en nyttig frivillig, selv om det er noen roller som krever spesiell kompetanse, så krever de fleste frivillige rollene kun noen som har et ønske om å hjelpe og har litt tid til overs.

Nea Kavala er en flott introduksjon til frivilligarbeid for de som ikke har gjort det før, da størstedelen av våre prosjekter ikke krever spesielle ferdigheter (men om noen skulle ha erfaring med sykkelreparasjon eller bygging vil ikke de ha mangel på oppgaver som må gjøres), alt man trenger er å ha sunn fornuft og være innstilt på at du må være fleksibel. Vi har skapt et miljø der alle kan føle seg nyttige fra dag en, da vårt hovedmål er å gjøre det enkelt for de som vil bidra til å gjøre en forskjell for mennesker på flukt. Hvis du ser etter en mulighet til å skaffe deg erfaring siktet inn mot en rolle med mer ansvar, kan vi også være behjelpelige med dette: Nea Kavala har flere team leder stillinger, med god erfaring med karriereutvikling og et attraktivt månedlig stipend som er tilgjengelig for frivillige som kan binde seg til mer enn 6 uker.

Frivillige feltarbeidere pakker grønnsaker i Nea Kavala

Vi kan tilby en mulighet til å bli en del av et samfunn av fantastiske mennesker og tilfredsstillheten man føler av å være et delaktig medlem av et nært knyttet team av koordinatorer, innbyggere og internasjonale frivillige. Etter jobb drar vi på de lokale restaurantene for den beste maten Hellas har å by på, går på fjellturer, svømmer i nærliggende fosser, eller tilbringer fridagene til å utforske Thessaloniki som ligger i nærheten. Der er det er flust av kunst – og kulturfestivaler, og mulighet til å få med seg vinnerne av den greske toppserien i fotball, PAOK.

Situasjonen i Nea Kavala er kanskje ikke like profilert som på øyene, men det betyr ikke at menneskene som bor i flyktningsleirene her er i mindre nød. Den lille byen Polykastro er ikke like intens som i Athen, men har et nydelig landskap. Å se solnedgangen over fjelltoppene etter en lang dag i flyktningleiren vil puste liv inn i sjelen din. Kom og se selv!