Nyheter og historier fra felt

Dråpen i Havet – 5 år

Les Trude Jacobsen sin hilsen på femårsdagen til Dråpen i Havet.

21. august:

Det var en fredag, også denne datoen for nøyaktig fem år siden. Det var strålende sol, og første jobbuke etter ferien var gjennomført. Ettermiddagen skulle brukes til å sortere barnas klær og bortsett fra det var helgen ganske uten planer. Den skulle bare nytes med de to yngste på ett og tre år.

Hva skjedde egentlig der jeg sto på barnerommet og pakket vekk klær som var blitt for små? I disse årene har jeg stilt meg selv det spørsmålet hundrevis av ganger. Hvordan kan et liv skifte retning så drastisk på noen få minutter? Radioprogrammet som sto på i bakgrunnen var egentlig ganske tørt. En debatt om Norge kunne bistå noen ganske få av de hundretusenvis som flyktet fra krigen i Syria, og som ankom Europa via de greske øyene. Men jeg pleide jo ikke å engasjere meg så veldig i slike debatter, annet enn å tenke stakkars folk som må flykte.

Tanken var ikke tenkt ferdig engang før lynet slo ned som fra en klar himmel. GJØR NOE FOR H……! Det var som om noen slo meg hardt i skulderen og sa; «Stå ikke der i ditt trygge hjem og tenk at det er synd på disse menneskene. Dra ut og gjør noe! DU kan gjøre en forskjell». Reaksjonen var sterk. Jeg begynte å skjelve og tårene trillet». Da Isabel på 3 år spurte hva som var galt, svarte jeg bare; «jeg har nettopp innsett at jeg kanskje kan gjøre noe for mennesker som er på flukt».

Facebook 26.august 2015: Trude Jacobsen med et stort lass på vei til Hellas.

Samme kveld, når de små var i seng, ble facebookgruppen «Dråpen i Havet» født. Jeg inviterte inn min eldste datter som første medlem, og deretter noen flere venner og kjente. Gruppen ble opprettet som et sted jeg kunne dele planene og dokumentere situasjonen dersom jeg nå klarte å komme meg avgårde til Hellas. De neste 8 dagene frem til avreise ble hektiske. Jeg fikk kjøpt en enveisbillett med charterfly til Lesvos. Etter å ha bodd 8 år i Hellas kjenner jeg landet godt, men på akkurat denne øya hadde jeg aldri vært.

De påfølgende dagene vil jeg aldri glemme. Å stå på en strand og ta i mot båt etter båt etter båt, fylt til randen med mennesker som kom ganske direkte fra et krigsherjet Syria ga meg ubeskrivelige inntrykk. Det overasket meg at det var så enormt mange barn. Det overrasket meg at absolutt ingen hjelpeorganisasjoner var på plass, på denne stranden i Europa der tusenvis kom i land hver dag.

I løpet av de tre dagene jeg var på Lesvos hadde den lille facebookgruppen vokst til 11.000 medlemmer! Takket være gode venner fikk vi administrert den hurtig voksende gruppen og tatt unna endel av henvendelsene som kom. Det var ikke lenger bare en dråpe – det var mange dråper av solidaritet. Allerede på flyet på vei hjem visste jeg at sammen med de mange hundre medmenneskene som hadde meldt seg til tjeneste, på den ene eller andre måten, ville vi kunne gjøre en kjempeinnsats for folk i nød.

Tre dager etter min hjemkomst reiste det første teamet med 16 hjelpearbeidere til Lesvos. Deretter gikk det slag i slag, og vi har bidratt i Hellas hver eneste dag siden den gang. Hjelpearbeiderne, som nå teller over 7000, har vært selv bærebjelken i organisasjonen vi sammen har bygget opp. De kommer fra 67 forskjellige land og består av folk i alle aldre, med ulik bakgrunn, kompetanse, tro og kultur. De har sett barn bli født, de har sett mennesker drukne, de har reddet liv og de har bygget skole. De har delt ut mat, de har både lært bort og lært selv. De har bygget vennskap på tvers av grenser, og mange har blitt rikere, ikke på penger men på livet.

I løpet av disse årene har dråpene i tillegg til å ta i mot båter langs kysten av flere øyer, bidratt i leirene Moria, Vial, Skaramagas, Elefsina, Piraeus, Nea Kavala, Cherso, Idomeni, Sounio, Dipethe og Souda. Vi har også driftet flere aktivitetsenter utenfor leirene.

Jeg er så takknemlig for at muligheten til å være med å gjøre en forskjell, kom min vei denne dagen for nøyaktig 5 år siden. Jeg er så takknemlig for hver og en av de som har bidratt med frivillig innsats, både i felt og her hjemme. Jeg er så takknemlig for vårt administrative team som står på langt utover det man kan forvente.

Mest av alt er jeg takknemlig for alle dere som følger, deler, støtter arbeidet som gjøres og som bidrar til en mer solidarisk verden.

Gratulerer med 5-årsdagen alle Dråper!