Nyheter og historier fra felt

Bilder fra Syria

I media har vi de syv siste årene sett et Syria der byer og landskap er lagt i ruiner. Det fantes et Syria før dette. Det er dette landet Peter Lukas` bilder viser i sin vandrerutstilling som nå avsluttes i Larvik i februar 2019. Alle inntektene fra utstillingen går til Dråpen i Havet sitt arbeid for mennesker på flukt. Vi har møtt Peter Lukas, som formidler et hverdagslig og autentisk Syria før borgerkrigen brøt ut i 2011.

 

Av: Vibeke Hoem Foto: Peter Lukas

 

Et Syria med hverdagsliv, kultur og lekenhet

Hva viser bildene i utstillingen?

– Det er en fotoserie som viser hverdagslivet til menneskene i Aleppo, Damaskus og Tartus. De viser et Syria som ikke finnes lenger, et Syria med hverdagsliv, kultur og lekenhet.

Peter Lukas forlot Syria dagen før borgerkrigen brøt ut, og det er dette landet før krigen brøt ut som han ønsker å formidle gjennom utstillingen sin.

– Kulturen, religionen, menneskene. Det er et tidsbilde av et land som nå er sterkere preget av krig enn noen gang. Fotoserien er svært samfunns- og dagsaktuell, og er et unikt tidsbilde fra et Syria i fred – de siste ukene før borgerkrigen brøt ut.

Han er opptatt av å formidle verden som den er. Han bruker verken blitz eller zoom, og redigerer aldri sine motiver. Når du ser bildene får du derfor følelsen av å betrakte eller komme inn i en stemning eller situasjonen slik det var, og bildene oppleves som ekte og autentiske.

Bildene viser hverdagen i syriske byer før den blodige krigen brøt ut. Foto: Peter Lukas

Utstillingen er en vandreutstilling og støtte av Fritt ord, Røde kors, Universitet i Agder, Grimstad kommune, Hamar kommune og Gjøvik kommune. Du kan se den fra midten av februar til mars 2019 på Bølgen Kulturhus, Larvik.

Ønsker å bidra til større forståelse

Hva ønsker du å formidle gjennom utstillingen?

– Jeg ønsker at så mange som mulig skal få muligheten til å se disse viktige bildene. Situasjonen i Syria og flyktningekatastrofen har ført med seg sterke bilder og skildringer i media, ofte i svært tabloidiserte uttrykk. Gjennom å bruke kunsten som medium kan vi åpne for nye perspektiver, perspektiver som kan gi oss en dypere innsikt i og forståelse av krigsofrenes tidligere hjemland og hverdag. En hverdag som ikke er så ulik den vi selv lever, her i vårt frie land. Kunsten kan bidra til refleksjon. Den er subjektiv – både for skapersiden og mottakersiden. Tilskueren får selv muligheten til å skape sine egne tolkninger og til å trekke egne konklusjoner.

Utstillingen kan bidra til at flere får kjennskap til den kulturen mange krigsofre fra Syria og andre krigsrammede land tar med seg til Norge. Formålet med utstillingen er slik å skape større forståelse og åpne for et mer inkluderende samfunn gjennom å sette Syria på dagsordenen. – Peter Lukas

Livet i Syria før krigen brøt ut. Foto: Peter Lukas

Petter Lukas er heller ikke opptatt av å tjene penger på utstillingen, og donerer alle penger fra de solgte bildene til Dråpen i Havet sitt arbeid for mennesker på flukt

– Pengene skal doneres til Dråpen i Havet fordi dere gjør et viktig arbeid i Hellas for mennesker på flukt. Jeg har en venn som tidligere har vært frivillig med dere, og jeg følger med og leser om arbeidet deres på Facebook siden og nettsiden. Dere gjør et viktig arbeid som jeg vil støtte, avslutter Petter Lukas.