Nyheter og historier fra felt

16 frivillige til Lesvos 5.-12. september

Allerede 3 dager etter at Trude kom hjem fra Lesvos, var et superteam på 16 frivillige klare til å fortsette arbeidet Trude hadde satt i gang gjennom Dråpen i havet.

Trude skriver den 5. september:
Sjekk denne flotte gjengen som nå er på vei til Lesvos for å hjelpe! Ikke bare en dråpe denne gang, men mange!

 

 

Og den 9. september fikk vi følgende rapport fra Kaja:
En oppdatering fra Lesvos.
Vi er nå 16 nordmenn som jobber sammen og bor på samme hotell.

Sånn jobber vi:
Vi har delt oss inn i 4 grupper med hver vår bil. Vi jobber mest på en strekke på 20 km som går fra Molyvos til Skala. Vi kjører til steder hvor vi kan se godt utover havet med kikkert for å se hvor mange båter som er på vei inn. Så informerer vi hverandre om dette og mobiliserer oss. Bilene fyller vi opp hjemme hos en engelsk familie som bor her. De har jobbet med dette nå i 8 mnd. De er helt fantastiske. Her oppbevarer vi alt vi får hjemmefra i kofferter og esker. Holder orden og oppfører oss pent☺. Bilene fyller vi med vannflasker som blir levert til denne familien hver dag så vi får ubegrenset av det), klær, litt bamser til de minste, tepper, bæreseler, sko, sokker, kjeks, frukt, førstehjelpsutstyr o.l.
Så er vi i beredskap!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Når båtene nærmer seg land prøver vi å lose dem til steder det er mulig å komme i land og komme seg opp til veien hvor de skal få hjelp til å komme seg videre til fots. Det er 70 km å gå til Mitilini, hvor de registreres og får et stempel. Det tar tre dager å gå. Vi hjelper dem et stykke på veien med forsyninger av vann og mat. Vi ser alltid fra bilene om barna som går langs veiene har sko og om de er “ok”. Ser vi noen som ikke er det så stopper vi og sørger for at de får det mest nødvendige. Vi er altfor få til å kunne frakte dem noe sted, så vi hjelper dem der de er. Men vi kjører også de som er syke eller ikke kan gå av diverse grunner. Vi kjører dem da et stykke på veien, til samlingsstedet hvor de kan være trygge sammen med familiene sine til de skal gå videre.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

Ankomsten av båtene er viktige å bidra med. Vi holder oss helt rolige og får et overblikk over hvor mange barn det er i båten. Så hjelper vi mødre og barn. Venter til gledesrusen har lagt seg, for deretter å skifte tøy, bleier, sko på barna og de voksne så langt vi kan.
Vi viser dem vei hvor de skal gå, for de vet ingenting når de kommer. Vi har laget kart på arabisk og viser vei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mange av dem vi treffer kjenner vi igjen når vi møter dem igjen på veien senere. Alle er utrolig takknemlige, de klemmer oss, kaller oss Guds engler og er så gode og snille tilbake.
Vi har også en i hver bil som snakker arabisk. Vi har en fantastisk gjeng her nede som gjøre en kjempeinnsats. Og vi får så mye energi av å gjøre dette. Fordi det er så meningsfylt. Hadde vi ikke vært her hadde tusenvis av flyktninger lagt ut på en 7 mil lang reise i våte klær, noen med en sko, noen uten, ikke vann, ingen ide om hvilken vei de skal velge; høyre eller venstre? Noe som kan bety at de må gå 2 mil mer enn nødvendig.
Det sies at 50% av de syriske flyktningene kommer i land på Lesvos. Og det er forståelig da det ligger så nærme Tyrkia.
Jeg vet at det er mange som etterlyser info herfra. Håper dette ga et bilde av hva vi gjør og hvor viktig det dere gjør er. Vi hadde ikke kunnet hjelpe dem hvis vi ikke hadde hatt klær, sko og annet utstyr fra dere. Så tusen takk alle sammen. Dere gjør en STOR forskjell.
Kaja Espenes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og om kvelden den 9/9:
I dag har vi tatt imot 40 båter. Det er sikkert 40-50 i hver båt. Dvs nesten 2000 mennesker. Det har til og med kommet inn båter etter det ble mørkt og da er det vanskelig. De kom inn på steder hvor det er vanskelig å ta seg opp til veien. Så noen måtte bæres opp bratte skråningen med jordete underlag. Men takket være våre sterke og tøffe gutter på teamet, så ble eldre menn båret opp. Er så stolt av alle som gjør en så heltemodig innsats.
Nå er det natta. Skal opp kl.6 for å kjøre innover der de er på vandring. Har fylt opp bilene så to biler med to i hver skal hjelpe de som vi tok imot ikveld. Heldigvis var det to busser ikveld som kjørte ca 100 mennesker til Mitilini ❤
God natt herfra.
Kaja Espenes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12. september skriver Kaja:
Lørdag: 22 båter inn før kl.12.30
Tydelig at det er helg nå. Det har ikke gått mer enn en halv time mellom hver båt. Og ting er heldigvis under kontroll.

 

 

 

 

 

Og om kvelden den 12. september:

Ganske vemodig å stå her på stranden. Bare timer til vi skal dra. Første gang det har vært tid til å nyte synet av hav og strand uten å se frykten i flyktningenes øyne. Tenker på alle de som fortsatt skal over den korte men altfor lange veien over hit. Fra Asia til Europa. Vi har hjulpet flere tusen mennesker på en uke. Nå gir vi oppgaven videre til de som kommer etter oss.

Vakre Lesvos. En dag kommer jeg tilbake hit. Og da håper jeg menneskene her har fått tilbake livene sine og at turistene er tilbake. Ikke minst håper jeg det er fred i Syria og at vi kan treffe mange av dem vi har hjulpet her i vårt eget land.

Takk for alt jeg har lært.

 

 

 

Foto: Kaja Espenes. Red: Audny Hegstad Diamantis

Post a comment