Nyheter og historier fra felt

Vårt arbeid i koronatiden

Til tross for at Dråpen i Havet raskt måtte midlertidig stoppe de fleste av våre aktiviteter grunnet koronapandemien, fortsetter vi å hjelpe flyktninger i Hellas på andre måter – takket være alle dere som støtter vårt arbeid.

Det har vært utfordrende å hjelpe mennesker på flukt i en så uforutsigbar situasjon som koronapandemien. For å unngå å spre smitte, stanset vi alle våre vanlige aktiviteter, holdt oss unna flyktningleirene og satte rekruttering av nye frivillige feltarbeidere på vent. Samtidig er detmer enn noen gang før at mennesker på flukt trengte vår støtte. Vi har derfor hatt et lite team på plass i Hellas, hele veien 

Underveis i denne vanskelige tiden der frykten for spredning av COVID-19 inne i flyktningleirene er stor,  har vi opplevd en enorm givervilje og et stort engasjement  både i Norge og resten av verden. Mange har bidratt med donasjoner og innsamlinger fra ulike konserter og arrangementer. Kreativiteten har vært stor med eksempler som design av t-skjorter, joggeturer, drive-in gudstjenester, kunstauksjoner, yogatimer og mer til.  

– Jeg tror at mange engasjerer seg, fordi de ønsker å vise solidaritet i en tid der de aller mest sårbare vil bli ekstra hardt rammet av pandemien som berører oss alle, sier Generalsekretær Trude Jacobsen. Hun er imponert over kreativiteten og det store folkelige engasjementet. 

Takket være denne enorme støtten, har vi kunnet trappe opp nødvendige distribusjoner til mennesker på flukt.  

Dette er noe av det vi gjort i felt: 

Distribusjon av medisinsk utstyr

Vi har kjøpt inn medisinsk smittevernutstyr som masker, hansker og 200 liter med antibac til opp mot 900 000 NOK. Utstyret har vi handlet fra lokale apotek for å sikre god kvalitet. Opptil 27 000 ansiktsmasker har blitt overlevert i to omganger til medisinske aktører som Kitrinos, Leger Uten Grenser (MSF) og Boat Refugee Foundation (BRF) i Moria og flyktningleiren Kara Tepe, til politiet som jobber i leiren og til sårbare i bosettinger utenfor leirene, samt til det lokale sykehuset i Mytilini, Lesvos hovedstad.  

Vi har også levert smittevernsutstyr til flyktningleiren på Samos og leirene vi jobber i på fastlandet. 

Distribusjon av mat og nødvendige artikler

I Nea Kavala og Skaramagas har vi fortsatt med vanlige mat- og bleiedistribusjoner gjennom hele perioden. Vi har delt ut matkasser med frukt, grønnsaker og egg. Dette har vi gjennomført takket være våre frivillige feltarbeidere som også er beboere i leirene. Nå har vi bestilt nye sokker og undertøy for distribusjon. 

 

Distribusjon av matpakker til Ramadan i Skaramagas. Foto: Dråpen i Havet

 

I forbindelse med Ramadan kjøpte vi inn mat for 170 000 NOK, med støtte fra Wilstar AS, som vi delte ut til alle innbyggerne i Nea Kavala og Skaramagas. Hver matpakke inneholdt varer det er vanskelig å få tak i – som dadler, krydder, ris, linser og yoghurt.  

I Moria leir har vi distribuert over 2000 laken.

Digitalt Drop Centre og nettundervisning i Engelsk

Vanligvis har vi både uformell opplæring og fritidsaktiviteter på våre Drop Centres ved ulike lokasjoner. Disse aktivitetene måtte vi stenge midlertidig, men behovet for meningsfylte og utviklende aktiviteter var naturligvis fortsatt til stede. Våre tidligere frivillige i Skaramagas opprettet derfor et nettlæringskurs, slik at våre engelskstudenter kunne fortsette opplæringen. Dette ble svært godt mottatt!

 

Gjennom «English with Drops» – en nettbasert plattform, kan de som tidligere deltok på vår uformelle språkopplæring fortsette opplæringen på nett med en lærer. Foto: Dråpen i Havet

 

Tidligere frivillige feltarbeidere har også opprettet en gruppe på Facebook, hvor feltarbeidere og flyktninger kan snakke sammen og utveksle tanker om hva de kan ta seg til i denne vanskelige tiden – her diskuteres alt fra spill på nett til hvordan en kan lage lekebil av en plastkanne.  

Vårt solsikkeprosjekt

Våre frivillige feltarbeidere og koordinatorer tok initiativ til en aktivitetskampanje der barn og voksne kunne vise sin solidaritet til barn på flukt ved å lage en kreativ solsikke og skrive en hyggelig beskjed med håp om en god framtid, og samtidig kjøpe en aktivitetspakke til et annet barn i Skaramagas flyktningleir 

Smitteverntiltak

Nå gleder vi oss til å snart kunne starte opp aktiviteter igjen. Derfor har vi kjøpt inn 10 000 ansiktsmasker for smitteverntiltak til våre aktiviteter i Nea Kavala og Skaramagas. Vi har også utviklet smittevernsrutiner for alle våre lokasjoner, i tråd med greske myndigheters retningslinjer. Allerede den kommende helgen planlegger vi å gjenåpne våre aktiviteter for enslige mindreårige i Moria.  

– Tusen takk til alle dere som støtter vårt arbeid. Det er takket være dere at vi kan gjøre alt dette, sier  Jacobsen.