Nyheter og historier fra felt

Tusenvis av flyktninger kan være på vei mot Hellas

Dråpen i Havet er svært bekymret over meldingene om at store grupper mennesker på flukt kan være på vei til Europa. Dette vil spesielt ramme Hellas og de greske øyene som allerede er overbelastet med mennesker på flukt.

Situasjonen i Tyrkia er veldig spent.  Bakgrunnen er kampene i den syriske Idlib-provinsen, der et antall tyrkiske soldater ble drept torsdag. NATO vil i dag holde et krisemøte, for å se hvordan NATO skal agere i forhold til situasjonen som har oppstått.

Ifølge Aftenposten blir det gitt ulike signaler fra tyrkiske myndigheter. En ikke navngitt tyrkisk tjenestemann sier at Tyrkia ikke lenger vil hindre syriske flyktninger i å bevege seg mot Hellas og Europa, mens en talsmann for Erdogans parti sier at Tyrkias flyktningpolitikk står fast.

Andre medier melder imidlertid om at flyktninger blir fraktet med busser til kysten, og det er også sendt ut bilder av mennesker på flukt som prøver å komme seg til Europa over grensen mellom Tyrkia og Hellas. VG melder at de første flyktningene har ankommet Lesvos. Bildene er imidlertid ikke verifisert av andre nyhetskilder, som Reuters. Det vi må huske på er at det i løpet av årets første måneder har ankommet flyktninger til Lesvos nesten hver dag.

Dråpen i Havet vil følge situasjonen nøye og legger planer for ulike scenarioer for hvordan dette vil påvirke vårt arbeid i Hellas.

Vårt største ønske er at Europe nå er med å ta et ansvar. Hellas kan vanskelig møte dette alene.

Kilder:

https://www.aftenposten.no/verden/nyhetsanalyse/i/9vQwxp/33-tyrkiske-soldater-ble-drept-i-syria-derfor-er-det-en-farlig-utvikling

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/P9z8E0/migranter-har-allerede-naadd-hellas

https://www.nrk.no/urix/tyrkia-vil-ikke-lenger-stoppe-flyktninger-fra-a-na-europa-1.14921634

https://www.aljazeera.com/news/2020/02/turkish-soldiers-killed-air-raid-syria-idlib-200227211119672.html

https://www.dw.com/en/turkey-will-not-stop-refugees-who-want-to-go-to-europe/a-52568981

https://www.reuters.com/article/us-syria-security/turkey-says-will-not-stop-syrian-refugees-reaching-europe-after-troops-killed-idUSKCN20L0GQ

http://www.ekathimerini.com/250033/article/ekathimerini/news/hundreds-of-migrants-in-turkey-head-towards-eu-borders-reports-say