Nyheter og historier fra felt

Bekymret for COVID-19 utviklingen på Lesvos og situasjonen for enslige mindreårige

I løpet av de siste dagene har greske myndigheter pålagt Lesvos restriktive Covid-19 tiltak. Bakgrunnen er et økende antall smittede på øya, og i resten av landet.

Ifølge greske medier er det de siste 14 dagene oppdaget 64 nye tilfeller av Covid-19, 20 av de i løpet av de siste to dagene. Dette er en svært skremmende utvikling for det lille øysamfunnet.

16 personer er innlagt på sykehus i Mytilini, som har en svært begrenset kapasitet, hvorav en av de mottar behandling med respirator. Det opplyses også at en kvinne døde tidligere denne uken, øyas tredje Korona-dødsfall totalt.

For Dråpen i Havet som arbeider inne i flyktningleiren Moria er dette en svært bekymringsverdig utvikling. I mars ba den greske regjeringen flyktninger og asylsøkere i Moria om å følge regler for hygiene og sikkerhet (så langt det ville være mulig med mangel på vann og smittevernsutstyr), i tillegg til å begrense bevegelsene deres. Siden den gang har bare 150 mennesker i timen fått lov til å forlate leiren.

Moria er Europas største flyktningleir. Så langt har det ikke vært noen smittede blant de nå 14 256 innbyggerne i leiren (av disse er 5560 barn), men det har vært flere tilfeller blant nyankomne flyktninger, som holdes i karantene inntil deres prøver er negative. Ifølge helsepersonell på stedet er det bare et tidsspørsmål før viruset også når Moria leir. Det opplyses om at det er rundt 300 – 400 personer som tilhører høyrisikogruppen inne i leiren.

Enslige mindreårige er ekstra sårbare

Som et forebyggende tiltak har leirledelsen også begrenset hjelpeorganisasjonenes aktiviteter inne i leiren, noe som særlig rammer enslige mindreårige og andre sårbare grupper.

Dråpen i Havet ber derfor norske myndigheter om å spesifisere NÅR de tenker å hente ut enslige mindreårige fra greske flyktningleirer som lovet og HVOR mange er det snakk om.

Vi er klar over at Regjeringen tidligere har lagt vekt på at 8-10 EU-land må gå foran, et vedtak som ble sterkt kritisert av FN og der ingen andre land har uttalt de samme forutsetningene. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR)[1] deltar Finland, Portugal, Tyskland, Luxembourg, Irland, Sveits, Italia, Frankrike, Storbritannia, Belgia, Slovenia, Litauen og Norge i en felles europeisk avtale. Mange av disse landene har spesifisert antall personer de vil være med på å evakuere.[2] Flere land som Portugal, Finland, Luxembourg, Tyskland, Irland, Frankrike og Storbritannia har allerede hentet ut barn fra Hellas (i tillegg har Italia hentet ut familier med barn), mens Slovenia og Litauen klargjør for snarlig evakuering av enslige mindreårige. Da er vi oppe i 9 (10) land som har tatt sitt ansvar og hjulpet de mest sårbare.

Det er nå på tide at Norge legger frem en konkret plan for når Norge skal ta sin del av ansvaret.

Erna – hva venter du på?

For mer informasjon/avtale om intervju kontakt Trude Jacobsen, Generalsekretær Dråpen i Havet på tlf: 481 72 718 eller Sidsel Aas, Leder for kommunikasjon og innsamling tlf: 913 47 746

[1] https://www.unhcr.org/5f0842ad4#_ga=2.97233951.1423439060.1598279241-1511283650.1593193268

[2] https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/qanda_20_1291